Przechowywanie żywności

Mrożenie żywności jest jedną z najstarszych metod jej konserwowania. Kiedyś żywność zamrażała się w sposób naturalny, podczas zimy. Dzisiaj dysponujemy już urządzeniami, które pomagają nam w zamrażaniu.

Zamrażarki zwykle rozpoznajemy w wersjach domowych zastosowanych na własny pożytek, ale te urządzenia są także dostępne w wersjach profesjonalnych przeznaczonych do gastronomii i do rozmaite zakładów przetwórczych. Wielkie mroźnie mają ogromne pojemności, więc są w stanie jednorazowo zamrozić de fakto duże ilości towarów. Sposób ich działania w każdym przypadku jest podobny i polega na tym, że specjalny agregat generuje niską temperaturę, która w pełni zamraża produkty nawet do temperatury minus 20 kilku stopni. Szybka metoda zamrażania jest wyjątkowo skuteczna i przede wszystkim bezpieczna dla towarów spożywczych. Nie psują się one przez to, że w pełni zahamowany zostaje proces namnażania się bakterii znajdujących się w produktach żywnościowych. Co prawda bakterie nie zostają w pełni wyeliminowane, ale nie mogą się dalej mnożyć i przez to produkt zwyczajnie się nie psuje. Profesjonalne zamrażarki są jednak drogie, zatem wyposażenie się w takie urządzenie do gastronomii wiąże się z dość wysoką ceną. Mimo wszystko w bardzo wielu sytuacjach po prostu te koszty powinno się ponieść, bo są niezbędne do prowadzenia działalności. Profesjonalne mroźnie znajdują użycie przede wszystkim w firmach zajmujących się produkcją mrożonek. W każdym przypadku taka mroźnia będzie miała przeznaczenie również w lokalu gastronomicznym, w którym przygotowuje się potrawy.

Źródło: chlodniemroznie.pl

FacebookTwitterGoogle+Podziel się

Leave a Reply