Zadania zdunów

Technologia związana z budową pieców jest dzisiaj znacznie bardziej rozbudowana niż jeszcze kilka czy kilkanaście lat temu. Kiedyś ludzie nie mieli tak łatwego dostępu do szybkiego i taniego ogrzewania. Kiedyś palenie w piecu było prawdziwą udręką, a właściwie każdy z domowników musiał pomagać w tej czynności, jeżeli chciał cieszyć się ciepłem.

Piece kaflowe były na porządku dziennym i oczywiście znajdowały się w każdym domu bez względu na jego wielkość. Taki piec trzeba było każdorazowo rozpalać i rozpalanie trwało dosyć długo, niemniej jednak dobrą wiadomością jest fakt, że po rozpaleniu kaflowy piec przez długi okres czasu utrzymywał wysoką temperaturę, a więc długo oddawał ciepło i nie wymagał aż tak sporej obsługi. Żeby jednakże grzał, powinno się było do niego systematycznie dokładać, zatem w domu przez cały czas musiał być ktoś, kto będzie tego pieca doglądał. Piece kuchenne były zarówno w izbach, jak i na folwarkach czy w ziemskich posiadłościach bogatych właścicieli. Takie piece spełniały 2 funkcje w jednej – grzały i pozwalały gotować. Jesienią i zimą były więc wymarzone, na nieszczęście uporczywe były latem, kiedy na dworze panowały wysokie temperatury, a gotowanie posiłków dodatkowo zwiększało temperaturę w pomieszczeniach. Na nieszczęście trzeba było sobie dawać radę z tymi niedogodnościami, a dla rozwiązania tego trudnego kłopotu najczęściej zakładano tak zwane kuchnie letnie, czyli kuchnie znajdujący się na dworze, w których gotowało się wtedy, kiedy temperatura na zewnątrz była bardzo wysoka i dodatkowe gotowanie w pomieszczeniach sprawiałoby, że temperatura w pomieszczeniach zbytnio by rosła.

Więcej informacji: http://www.kafelgardynska.pl/galeria/kuchnie-kaflowe.html

FacebookTwitterGoogle+Podziel się

Leave a Reply