Zakładając swoją restauracje należy się przede wszystkim zastanowić nad jej lokalizacją. Bowiem to od niej będzie zależeć, ile klientów odwiedzi nasz przybytek. Trzeba też mieć na uwadze ceny i jakość dań,które będziemy oferować.
Jeśli na przykład chcemy posiadać ekskluzywną restaurację, to raczej nie postawimy jej w biednej dzielnicy, bowiem po prostu nie będziemy mieć klientów. Następną rzeczą poza lokalizacji jest wystrój naszego lokalu. Najbardziej zlecić projekt wnętrza restauracji, osobie która się w tym specjalizuje. Zwróćmy uwagę na panującą modę, niemniej jednak również charakter serwowanych dań. Gdy chcemy zająć się kuchnią francuską, możemy na przykład namalować na ścianie żabie udka i wino, bowiem to właśnie z tym kojarzona jest Francja. Poza samej sali restauracyjnej i bardzo dobrze wyposażonej kuchni, musimy wyznaczyć sobie pomieszczenie na biuro firmy. Jest to konieczne, aby mieć gdzie przyjmować kontrahentów i na przykład osoby, które chcą się u nas zatrudnić i przeprowadzamy z nimi rozmowć kwalifikacyjną. Biorąc pod uwagę kompletowanie personelu najlepiej wybierać osoby z sporym doświadczeniem, co najmniej jeżeli już chodzi o gotowanie. Powinny one mieć cv z wieloma miejscami pracy o tym samym charakterze, lub przynajmniej legitymować się bardzo dobrą opinią z porzedniego miejsca pracy, podpisaną przez pracodawcę. Tak dużej sugestie natomiast nie trzeba przykładać do zatrudniania kelnerów. Najbardziej, aby byli to młodzi i pełni entuzjazmu ludzie, dzięki czemu i my i klienci będą w pełni zadowoleni.
Warto zobaczyć: wyposażenie restauracji.