Przemysłowe maszyny – Zawijarki do cukierków

 

Ciasteczka w domu produkujemy, sporządzając ciasto i wylewając je do specjalnych foremek albo budując ciasto i wyciskając w nim wzory, które następnie pieczemy. W przemyśle wygląda to bardzo podobnie, niemniej jednak tworzone jest rzeczywiście na wszechstronną skalę. Cukiernik, który zajmuje się robieniem ciastek, posiada odpowiednią recepturę. Receptura ta pozwala na przygotowanie wielu kilogramów ciasta. Maszyny do produkcji ciastek zalewa się masami cukierniczymi i następuje proces wyciskania. Maszyna sama wyciska adekwatny wzór ciastka na blachę, po czym są one wstawiane na specjalne wózki, a wózki te wjeżdżają do pieców, w którym ciastka posiadają się upiec.

Czas pieczenia nie jest częstokroć długi, bo piece mają ogromną moc i w pewnych przypadkach wystarczy nawet wiele minut, ażeby z pieca wyjechały gotowe ciasta. Zrzuca się je z blach i poddaje kolejnej obróbce. Nierzadko ta obróbka polega na udekorowaniu ręcznie ciastka, nierzadko na oblaniu go czekoladą, a innym razem na posypaniu np cukrem pudrem. Następnie ciastka przechodzą przez serwis maszyn pakujących, który ma za zadanie adekwatnie je zapakować tak, aby nie wysychały i szybko się nie psuły. Pakowanie wygląda różnie. Zdarza się, że wytwarza się je ręcznie, wkładając ciasteczka do torebek, innym razem polega to na włożeniu ichniejszym do specjalnej maszyny, tzw. formierki do ciastek, która przepuści je przez linię pakującą i zgrzeje w specjalnej folii. W przyszłości ciastka są tylko pakowane na palety, znakowane i wysyłane w właściwe miejsce. Cały proces trwa często mniej więcej paru godzin.

Sprawdź: formierki do ciastek.

FacebookTwitterGoogle+Podziel się

Leave a Reply