Jak chronić żywność przed insektami

Ochrona przed szkodnikami to obowiązkowe działania każdego właściciela firmy albo zakładu przetwórczego, w którym powstaje żywność. Liczne kontrole, które powodują nakładanie wysokich kar a dosłownie zamknięcie zakładu sprawiają, że przedsiębiorcy na prawdę bardzo często decydują się na skomplikowany monitoring pest control. Polega on na tym, że szkodniki, które pojawiły się na terenie zakładu najpierw są zwalczane przy użyciu bezpiecznych dla żywności środków a potem przez cały czas monitoruje się, czy nie zagnieździły się na nowo.

Czasami szkodniki w firmie nie oznaczają, że jest w niej brudno i nie przestrzega się zasad higieny. Może zdarzyć się tak, że przez niedomknięte drzwi magazynu przedostają się do niego szczury lub myszy lub mniejsze szkodniki – robaki. Zarówno jedne, jak i drugie można dość szybko zneutralizować, ale nie gorzej nie działać samemu. Pest control powinien być zlecony przedsiębiorstwu, które dysponuje odpowiednimi narzędziami a także środkami chemicznymi, które można stosować tam, gdzie produkowana jest żywność. Technologia pozwala dziś nie tylko szybko pozbyć się szkodników, ale też pozwala monitorowanie zagrożeń na bieżąco i podejmowanie działań zaradczych zanim jeszcze problem się rozwinie. Najczęściej w zakładzie wydzieleni są pracownicy, którzy odpowiadają za to, by zachowane były zasady bezpieczeństwa. W magazynach chodzi chociażby o to, ażeby sprawdzać, czy sypka żywność nie wysypała się z opakowań, czy opakowania nie zostały przedziurawione przez myszy.

Warto sprawdzić: ochrona przed szkodnikami.

FacebookTwitterGoogle+Podziel się

Leave a Reply