By żywność na dłużej zachowała świeżość i ażeby można było ją w łatwy sposób przechowywać, musi być odpowiednio zapakowania. Opakowania na cukierki muszą być wykonane z papieru lub folii, które nie zawierają szkodliwych substancji, ponieważ mogłyby one przeniknąć do żywności. Dlatego też, zanim powstanie finalna wersja opakowania na kawę, wymaganie szeregu badań na temat tego, jaki powinien być papier, w który jest zapakowana.
Przede wszystkim musi pozwalać na zachowanie całkowitej świeżości, z dokładnością takiej, jak w dniu, w którym została zapakowana. Najczęściej kawa, której ziarna są zmielone, pakowana jest próżniowo. Opakowanie składa się z dwóch warstw. Pierwsza z nich jest wykonana z nieprzepuszczającej folii, najczęściej w kolorze srebrnym. Dzięki swojej budowie, uniemożliwia przenikanie tlenu i zatrzymuje promieniowanie UV. Poza tym jest również odporne na wilgoć. Znacząca większość produktów żywnościowych psuje się pod wpływem wilgoci, więc w sporej mierze rolą opakowania jest chronić produkty żywnościowe przed zawilgoceniem. Opakowania na lody sprawiają, że nie przenikają do ich smaku zapachy z innych produktów, które są przechowywane w tej samej zamrażarce. Dzięki temu, że zrobione są ze śliskiego papieru nie roztapiają się pod wpływem działania temperatury a napisy i obrazki, które się na nich znajdują, nie rozmazują się. Na każdym opakowaniu musi znajdować się informacja dotycząca składu oraz terminu przydatności do spożycia. A dodatkowo jest na nim nadrukowany także numer serii, z której pochodzi żywność.
Zobacz także: opakowania na kawę.